Mannelijke onvruchtbaarheid

Acupunctuur kan sommige stellen helpen bij zwanger worden door de spermakwaliteit van de man te verbeteren. Onderzoekers hebben vastgesteld dat na 5 weken acupunctuurbehandelingen het aantal structurele abnormaliteiten in het sperma verminderde en het aantal normale spermatozoön verhoogd was bij een groep mannen met vruchtbaarheidsproblemen.

Bij het zaad draait het om het aantal, de vorm, de beweeglijkheid en het ‘doorborend vermogen’ van de zaadcellen, aldus de onderzoekers. In veel gevallen is de oorzaak van mannelijke onvruchtbaarheid onbekend. Sinds de jaren 90 gaat de sperma kwaliteit er op achteruit. Oorzaken die worden geopperd zijn:
-varicocele, een soort spataders
-werken bij hoge temperaturen
-spannende slipjes en te strakke jeans
-medicamenten
-radioactieve stralen
-roken
-alcohol

Vorige studies met acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid hebben al gesuggereerd dat acupunctuur de kwaliteit en de mobiliteit van sperma kan verbeteren. In deze studie keken de onderzoekers naar de effecten van acupunctuur op de structurele gezondheid van het sperma bij mannen waarvan de oorzaak van onvruchtbaarheid onbekend is. 28 onvruchtbare mannen ondergingen 2 maal per week een acupunctuur behandeling gedurende 5 weken. 12 hiervan ondergingen geen behandeling en diende als vergelijking.

De onderzoekers analyseerden de sperma proeven aan het begin en aan het eind van de studie. Zij vonden significante verbetering van de spermakwaliteit binnen de acupunctuurgroep in vergelijking met de controlegroep.

Acupunctuurbehandeling werd geassocieerd met minder structurele tekorten van het sperma en een verhoging van het aantal spermatozoïden tijdens het ejaculeren. Maar andere sperma abnormaliteiten, zoals onrijp sperma of dood sperma, waren onaangetast door acupunctuur.

Conclusie

Aan de hand van de resultaten kan vastgesteld worden dat acupunctuur aanvullend kan werken bij het behandelen van onvruchtbaarheid. Het kan mannen helpen om hun volledige reproductieve potentieel te herstellen. Vandaar dat de onderzoekers voorstellen om acupunctuur te gebruiken als aanvulling op de klassieke methoden.

Ook voor de vrouw is acupunctuur succesvol bij het vergroten van de vruchtbaarheid en de kansen op een zwangerschap.

Bron: Pei, J. Fertility and Sterility, 2005.