Maagklachten

In een boeiende studie onderzochten Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Arizona[i] de waarde van acupunctuur bij moeilijk te behandelen maagzuur. Patiënten die met een normale dosis van een modern regulier anti-maagzuur middel, een zogenaamde protonremmer, niet uit kwamen, kregen of een dubbele dosis van dat middel, of acupunctuur.

Conclusie

De conclusie van het onderzoek verbaasde iedereen: Acupunctuur was veel duidelijker werkzaam dan de verdubbeling van de dosis. Sterker nog, dat verdubbelen van de dosis van de zogenaamde proton pump remmer had in het geheel geen zin, want de klachten van zuurbranden werden daar niet minder van!

Acupunctuur helpt tegen maagklachten

Acupunctuur wordt steeds vaker genoemd als een zinvolle behandeling van allerlei aandoeningen, zoals bijvoorbeeld functionele klachten van het spijsverteringskanaal. Acupunctuur blijkt in experimentele studies de secretie van maagzuur te remmen. Ook bij mensen is dit effect beschreven. De Amerikaanse studie staat dus duidelijk niet op zichzelf, en de resultaten worden gesteund door zowel dier-experimentele studies als bij studies bij mensen. Vandaar: groen licht voor acupunctuur bij maagklachten.

[i] Dickman, R., Schiff, E., Holland, A., Wright, C., Sarela, S. R., Han, B. and Fass, R. (2007), Clinical trial: acupuncture vs. doubling the proton pump inhibitor dose in refractory heartburn. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 26: 1333–1344. doi:10.1111/j.1365-2036.2007.03520.x