Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom (PDS) werd vroeger ook wel spastische darm genoemd. Het is de meest voorkomende chronische darmstoornis in Nederland. De oorzaak van PDS is onduidelijk. Wetenschappelijke literatuur suggereert dat medicatie slechts een beperkt voordeel oplevert bij PDS  (Akehurst 2001). Gelukkig kan acupunctuur helpen!

Mensen met PDS hebben vaak last van buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, en een abnormale stoelgang. Vrouwen hebben 2-3 keer vaker kans, mede gedurende de menstruatieperiode om PDS te ontwikkelen. Factoren die PDS kunnen veroorzaken zijn mogelijk een slechte voeding, emotionele stress, het gebruik van laxerende middelen, of herhaalde diarree als gevolg van infecties. Het is een chronische, terugkerende stoornis. PDS zorgt voor aanzienlijke kosten voor de gezondheidszorg. PDS leidt tot vele huisarts bezoeken en afwezigheid op het werk en bij sociale activiteiten. Daarnaast wordt PDS in verband gebracht met een verhoogde kans op depressies.

Hoe kan acupunctuur helpen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur verbetering kan brengen voor PDS klachten.

  • Vermindering van Pijn (Pomeranz 1987).
  • Regulering van de beweeglijkheid van het maag/darmsysteem (Yin 2010, Chen 2008).
  • Verhogen van de sensorische drempel van de darm, waardoor klachten minder optreden  (Xu 2009, Ma 2009, Tian 2008, Tian 2006, Xing 2004).
  • Acupunctuur activeert het parasympatische zenuwstelsel, welke een reactie van ‘rest and digest’ ofwel ontspanning van de darmen geeft. (Schneider 2007b).
  • Vermindering van angst en depressie (Samuels 2008). Acupunctuur  verhoogt de serotonine en endorfine waarden welke helpen om negatieve stress te bestrijden. (Han 2004).

Er is duidelijk bewijs dat acupunctuurbehandelingen PDS en algemeen welbevinden verbeteren (Anastasi 2009, Trujillo 2008, Reynolds 2008, Schneider 2007b, Xing 2004, Lu 2000), hoewel er ook argumenten zijn over in hoeverre het effect placebo gerelateerd is (Lembo 2009, Schneider 2007a, Lim 2006, Forbes 2005). Dit blijft echter een vermoeden aangezien er geen juiste placebo/sham interventie is om dit nader te onderzoeken.

Is Acupunctuur veilig?

Acupunctuur kan veilig en effectief worden gecombineerd met westerse, reguliere behandelingen en ook met andere therapieën. Aanvullend kan de acupuncturist advies geven over leefstijl en/of voeding. Ook het aanleren van coping strategieën, welke een positieve invloed kunnen hebben op zowel het algemeen welbevinden als op de PDS klachten, komt aan bod.

Bent u nieuwsgierig of acupunctuur u kan helpen? Neem gerust contact op.