Endometriose

Klachten en pijn bij endometriose ontstaan wanneer de vrije doorstroming van energie en bloed is verstoord. We spreken dan van stagnatie van Qi en bloed.

Acupunctuur bij endometriose

Bij een acupunctuurbehandeling wordt bij ieder individu bekeken wat de klachten zijn en waar de stagnatie zit. Aan de hand daarvan volgt het opstellen van een behandelplan. Afhankelijk van de intensiteit van de klachten kan de focus van de acupunctuurbehandeling bij endometriose primair liggen bij/op de pijnklachten. In andere gevallen is het doel de cyclus te reguleren en de vruchtbaarheid te verbeteren.  Wanneer eventuele medicatie tegen de endometriose bijwerkingen heeft kan de behandeling zich richten op het verminderen van deze neveneffecten. En misschien op het afbouwen van deze medicatie, in overleg met de gynaecoloog.

Omdat de behandeling met hormoontherapie voor sommige patiënten een groot dilemma met zich meebrengt, als het gaat om een eventuele kinderwens, kan behandeling met acupunctuur een goed alternatief zijn. De duur van de behandeling van endometriose is per persoon verschillend, net als de klachten.

Wetenschap

Wetenschappelijk onderzoek uit China kan de effecten van de acupunctuurbehandeling van endometriose onderbouwen. Dit en de positieve ervaringen met acupunctuur van gynaecologen en patiënten heeft er in Duitsland toe geleid dat er een goede samenwerking bestaat tussen de Traditionele Chinese Geneeskunst en de SEF, (stiftung endometriose forschung Duitsland) op het gebied van onderzoek naar acupunctuur bij endometriose.