Overgang

De overgang (menopauze), we krijgen er allemaal mee te maken. Het is geen ziekte, maar een natuurlijk proces, waarbij helaas soms nare klachten ontstaan. Maar wanneer je tijdens de overgang regelmatig acupunctuur ondergaat blijf je beter in balans, waardoor het leven in de overgang echt niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn.

De Overgang

De overgang is bij de vrouw de levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te produceren. Met andere woorden: het einde van de vruchtbare periode. We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. 

Klachten

Klachten die met de hormonale veranderingen te maken hebben kunnen zich al voordoen vanaf het 35e jaar. Bijvoorbeeld onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn zijn dingen die ik vaak hoor. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande tijdens de overgang. Je moet afscheid nemen van de jeugdige en vruchtbare periode. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en krijgen last van stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, overgewicht, depressieve buien en hoofdpijn.

Wat kan acupunctuur voor je doen?

Een acupunctuurbehandeling richt zich op het goed laten stromen van de energie in het lichaam. De hormoonhuishouding wordt in balans gebracht. De overgangsklachten worden minder heftig en zullen zich minder vaak voordoen.

Ik begeleid regelmatig vrouwen die last hebben van overgangsklachten. Naast het gebruik van de naalden wordt er op een holistische manier naar je gekeken. Er wordt aandacht besteed aan andere aspecten zoals bijvoorbeeld het eet- en leefpatroon. Zo kunnen adviezen als het matigen van koffie en alcohol en ook bijvoorbeeld yoga, positief bijdragen tijdens de overgang. Er wordt tijdens de behandeling gesproken over wat de overgangsfase betekent op emotioneel vlak. Begrip hiervan kan helpen bij het relativeren van- en het beter leren omgaan met zaken als onbegrip, ergernis of onredelijke boosheid tijdens deze periode. De meeste vrouwen merken dat ze binnen een aantal behandelingen minder vaak en minder heftig last hebben van de klachten.

Ben je benieuwd of  acupunctuur iets voor jou kan doen? Neem vrijblijvend contact op.

Wetenschap

Dat acupunctuur een gunstig effect heeft op overgangsklachten zoals opvliegers was al eerder bevestigt in wetenschappelijk onderzoek[1],[2]. Maar nieuws is wel dat De Dutch Menopause Society (DMS) momenteel samenwerkt met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) aan nieuwe richtlijnen voor overgangsklachten.

[1] Baccetti SDa Frè MBecorpi AFaedda MGuerrera AMonechi MVMunizzi RMParazzini F. Acupuncture and traditional Chinese medicine for hot flushes in menopause: a randomized trial. J Altern Complement Med. 2014 Jul;20(7):550-7. doi: 10.1089/acm.2012.0499. Epub 2014 May 14.
[2] Chiu HYPan CHShyu YKHan BCTsai PS. Effects of acupuncture on menopause-related symptoms and quality of life in women in natural menopause: a meta-analysis of randomized controlled trials. Menopauze 2015 feb; 22(2):234-44 doi: 10.1097/GME.0000000000000260,