Menstruatie

In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele klachten rondom de menstruatie. Soms zijn de klachten zo erg dat zij een paar dagen niet normaal kunnen functioneren. Menstruatieklachten en acupunctuur kan een goede combinatie zijn.

Menstruatieklachten

De meeste menstruatieklachten doen zich voor in de periode voordat de menstruatie begint. Dat noemen we het Premenstrueel Syndroom (PMS). De klachten kunnen zowel emotioneel als lichamelijk zijn. Veel vrouwen hebben last van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en neerslachtigheid, buikpijn, pijnlijke borsten en vermoeidheid.

Hormonen

Als de hormonale cyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of pijn. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

Acupunctuur

Een acupunctuurbehandeling is gericht op het herstellen van de hormoonhuishouding en de energiebalans. Hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten, maar meestal wordt uitgegaan van 3 goede cycli.