Try-out ‘community style’ acupunctuur.

Prima resultaten op pijnvermindering tijdens try-out ‘Community Style’ Acupunctuur!

Afgelopen zondag was ik samen met Jan Joost Kolsteeg aanwezig op een open dag van Yoga school Vin-Von in Nieuwegein om de ‘community style’ acupunctuur uit te proberen.

Via de nieuwsbrief van de yogaschool of via https://www.facebook.com/CSAcupunctuur/ hadden  mensen met lokale pijnklachten zich vrijwillig ingeschreven voor een acupunctuurbehandeling. Ook kwamen er spontaan mensen binnenlopen die op de yoga dag waren, hetzij om hun nieuwsgierigheid te bevredigen, hetzij om direct behandeld te kunnen worden. Het doel was dat mensen met lokale pijnklachten  DIRECT vermindering van hun pijn zouden ervaren. Dmv een evaluatieformulier na afloop bleek dat dit is gelukt!

Resultaten

Van de in totaal 10 deelnemers ervaarden respectievelijk 2 een  ‘redelijke’ (30%), 2 een ‘goede’ (50%), 4 een ‘zeer goede’ (70%) en 1 een ‘uitstekende’(100%) verbetering aan. Op 1 na, deze mevrouw kon nog niets zeggen over het resultaat omdat de pijn zich niet manifesteerde op het moment van de behandeling.

Bijzonder aan deze dag was dat de acupunctuurbehandeling niet zoals gewoonlijk plaatsvond in een 1-op-1 setting, maar juist in een groep. Dat hield in dat er ieder kwartier iemand behandeld werd. Nadat bij de 1e persoon naalden gezet waren bleef ze nog een half uurtje ontspannen zitten. Ondertussen werd de volgende alvast behandeld. Zo ontstond dus een groepssetting. 7 mensen gaven aan dat ze deze manier van behandelen als prettig hadden ervaren en het gezelliger vonden. 3 waren daarin neutraal.

8 van de 10 deelnemers was zo tevreden dat ze hun familie en vrienden zeker zouden aanraden om deze methode uit te proberen voor pijnklachten. Vanwege de groepssetting leent deze methode zich ook goed voor (sport) evenementen of bij bedrijven bijvoorbeeld  tijdens een zgn. wellness week. Echter, het goede resultaat van deze behandeling is in het begin meestal van korte duur. Het is belangrijk dat er een aantal behandelingen kort achter elkaar gegeven worden, om zo het effect te ‘stapelen’. Uiteraard hangt het aantal behandelingen wat nodig is af van de ernst van de pijn. En dat is bij iedereen verschillend.

Het was een enorm inspirerende ervaring om acupunctuur op deze manier uit te voeren. Net als de deelnemers zijn wij zelf ook heel tevreden over deze try-out en gaan enthousiast verder met het verfijnen van de ‘community style’.

Kijk voor meer informatie over ‘community style’ acupunctuur op https://www.facebook.com/CSAcupunctuur/