Blaasklachten

Blaasklachten komen vaak voor, vooral bij vrouwen. In het dagelijkse leven kunnen ze voor veel ongemak zorgen. Misschien denkt u dat dit ongemak erbij hoort omdat u ouder wordt of een bevalling achter de rug hebt. Niets is minder waar.

Blaasontsteking

Vrouwen hebben een korte urineweg waardoor bacteriën van buiten vrij makkelijk een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Meestal zijn de bacteriën afkomstig uit het gebied rondom de anus. Maar ook tijdens de geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën via de urinebuis de blaas bereiken. Mannen kunnen ook een blaasontsteking oplopen, zij het minder snel. Bij hen kan een blaasontsteking leiden tot een prostaatontsteking. De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt. Een blaasontsteking geeft vervelende klachten; een drukkend gevoel in de onderbuik, een voortdurende aandrang om te plassen en pijn tijdens het plassen.

Incontinentie

Het niet kunnen ophouden van urine (of ontlasting) noemen we incontinentie. Urineverlies zónder aandrang heet stress- of inspanningsincontinentie. Dit komt vaak voor na een zwangerschap of bij oudere vrouwen en wordt veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren. Het urineverlies ontstaat bij een plotselinge inspanning zoals niezen, rennen of lachen.
Een andere vorm is aandrangincontinentie. Dit komt voor bij vrouwen en mannen. Hierbij is er wel aandrang maar lukt het niet de urine op te houden. Soms wordt aandrangincontinentie veroorzaakt door een blaasontsteking, suikerziekte of een neurologische aandoening. De symptomen van aandrangincontinentie lijken op die van een overactieve blaas. Bij deze laatste klacht is er meer dan acht keer per dag een sterke aandrang maar kan de urine wel worden opgehouden.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur verbetert het functioneren van de urinewegen, waardoor de aandrang minder wordt en u beter in staat bent de urine op te houden. Tevens versterkt een acupunctuurbehandeling de algemene weerstand waardoor bacteriën minder kans krijgen het lichaam binnen te dringen. Er is geen of minder antibiotica nodig. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het ook een preventieve werking heeft, waardoor klachten minder snel terugkomen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.