3 Tips om het vakantiegevoel vast te houden.

Waar is dat heerlijke vakantiegevoel gebleven?

Het heerlijke ontspannen vakantiegevoel kan helaas snel verdwijnen. Je vakantiekoffer staat nog in de gang, maar je wordt direct opgeslokt door de beslommeringen van alle dag. Hoewel sommige mensen niet kunnen wachten om weer aan het werk te gaan na de zomervakantie, moeten de meesten toch wel even slikken als ze weer gaan beginnen. Al op de eerste dag kun je gelijk weer in de stress raken van een uitpuilende inbox, dringende telefoontjes, vervelende collegae of dreigende deadlines.

Het is bekend dat je vanuit ontspanning beter in staat bent om te functioneren, te focussen en te presteren. Maar hoe doe je dat tijdens je werk?

3 Tips

De volgende 3 Tips helpen je om het vakantiegevoel te verlengen en de stress buiten de deur te houden.

  1. Mediteer 2 minuten.   Bijvoorbeeld tussen 2 gesprekken/mails  of taken door. Draai je stoel naar het raam en kijk even naar de bomen of vogels.  Adem rustig in en uit en richt je aandacht op je buik. Voel hoe de adem tot onder in je buik komt en voel de eventuele spanning in je lichaam. Laat los/zucht terwijl je uitademt.  Je focus verandert en je geheugen wordt beter.  Herhaal dit liever 5 keer per dag 2 minuten dan alleen ’s avonds een half uur.
  2. Neem tijd om te lunchen.   Niet snel een boterham achter je computer naar binnen werken, maar even rustig de tijd nemen om bewust te lunchen. Het is een belangrijk ontspanningsmoment, en door niets anders te doen dan eten geeft het ook weer ruimte aan nieuwe ideeën en inspiratie.
  3. Maak een lunchwandeling.    Wandelen in de buitenlucht, liefst in een beetje groene omgeving zoals het bos of park, laat stress als sneeuw voor de zon verdwijnen, al is het maar een kwartiertje. Iets dat wordt bevestigd door een groot Frans onderzoek waarin deelnemers iedere dag een wandeling (30 min.) in de natuur moesten maken. Na iedere wandeling werd hun speeksel onderzocht op het stresshormoon Cortisol. Al na drie wandelingen nam de hoeveelheid Cortisol af en hadden de deelnemers het gevoel weer helemaal tot rust te zijn gekomen. Na een wandeling zul je merken dat je je meer ontspannen voelt en weer frisser in je hoofd bent. Je kunt de rest van de dag beter gefocust en dus effectiever aan t werk. Werk ze!