Wat kan acupunctuur voor jou betekenen tijdens de overgang?

acupunctuur overgang

De overgang (menopauze) is geen ziekte, maar een lastige fase waarin je, als vrouw, afscheid neemt van je  vruchtbare jaren. Je rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. De eierstokken houden geleidelijk op met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De menstruatie wordt onregelmatig en stopt. Zodra de menstruatie een jaar is uitgebleven spreken we van de overgang. Dat moment ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al vanaf het 35e jaar kunnen lichamelijke en emotionele klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben.

Klachten?

Door de vermindering van de oestrogeenproductie kunnen klachten optreden zoals onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Veel vrouwen worstelen met dit proces en krijgen last van stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, overgewicht, depressieve buien en hoofdpijn. Voor sommige vrouwen wordt het functioneren in het dagelijks leven een probleem. Wanneer je tijdens de overgang regelmatig een acupunctuurbehandeling ondergaat zult je beter in balans blijven, waardoor het leven in de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn.

Acupunctuur?

Vaak zul je te horen krijgen dat die klachten allemaal bij de overgang horen. Maar echt, het kan anders. Met behulp van acupunctuur! Een acupunctuurbehandeling richt zich op het in balans brengen van jouw energie. Als je beter in balans bent wordt de heftigheid van de klachten minder, en zullen de klachten zich minder vaak voordoen.

Mijn praktijk

Ik begeleid regelmatig vrouwen die komen met overgangsklachten. Naast het gebruik van acupunctuurnaalden gaan we het samen ook hebben over de manier waarop je met je energie omgaat. Ik kijk niet alleen naar de klachten waar je mee komt, maar naar jou als mens. Holistisch dus. Daarbij kijken we samen naar andere aspecten zoals bijvoorbeeld je eet- en leefpatroon. We gaan het hebben over wat de overgangsfase voor jou persoonlijk betekent op emotioneel of spiritueel vlak. Wat verandert er in jouw leven met betrekking tot je relatie, het gezin, werksituatie, je rol als moeder, of als kind? Ik ga je helpen hier een heldere blik op te krijgen, zodat je makkelijker kunt omgaan met zaken als onbegrip, ergernis of onredelijke boosheid tijdens deze overgangsperiode. Veel vrouwen zijn hierdoor soms letterlijk verbaasd over zichzelf. De meeste vrouwen merken dat ze binnen een aantal acupunctuur behandelingen minder vaak en minder heftig last hebben van de overgangsklachten. Ze voelen zich weer beter in hun vel, en gaan zien hoe het leven weer leuker kan zijn. En ik ben ervan overtuigd dat dit niet alleen door de naalden komt.

Wil je ook op een prettige manier door de overgang komen? Maak dan een afspraak.

Wetenschap

Dat acupunctuur een gunstig effect heeft op overgangsklachten zoals opvliegers was al eerder bevestigt in wetenschappelijk onderzoek[1],[2]. Maar nieuws is wel dat De Dutch Menopause Society (DMS) momenteel samenwerkt met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) aan nieuwe richtlijnen voor overgangsklachten.

[1] Baccetti SDa Frè MBecorpi AFaedda MGuerrera AMonechi MVMunizzi RMParazzini F. Acupuncture and traditional Chinese medicine for hot flushes in menopause: a randomized trial. J Altern Complement Med. 2014 Jul;20(7):550-7. doi: 10.1089/acm.2012.0499. Epub 2014 May 14.
[2] Chiu HYPan CHShyu YKHan BCTsai PS. Effects of acupuncture on menopause-related symptoms and quality of life in women in natural menopause: a meta-analysis of randomized controlled trials. Menopauze 2015 feb; 22(2):234-44 doi: 10.1097/GME.0000000000000260