Acupunctuur tijdens de overgang

Acupunctuur tijdens de overgang

De overgang (menopauze) is geen ziekte, maar een fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt. Wanneer u tijdens de overgang regelmatig een acupunctuurbehandeling ondergaat zult u beter in balans blijven, waardoor het leven in de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn.

Overgang

De overgang is bij de vrouw de levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te produceren. Met andere woorden: het einde van de vruchtbare periode. We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35e jaar.

Klachten

Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Zij moet afscheid nemen van haar jeugdige en vruchtbare periode. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en krijgen last van stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, overgewicht, depressieve buien en hoofdpijn.

Acupunctuur?

Binnen de acupunctuur worden overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. Een acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de nier-energie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. De heftigheid van de klachten wordt hierdoor minder. Bovendien zullen de klachten zich minder vaak voordoen.

Mijn praktijk

Ik begeleid regelmatig vrouwen die last hebben van overgangsklachten. Naast het gebruik van de naalden wordt er, zoals altijd tijdens een behandeling in mijn acupunctuurpraktijk, op een holistische manier naar u gekeken.  Dat wil zeggen dat ik niet alleen kijk naar de klachten waar u mee komt, maar naar u als mens. Daarbij besteed ik aandacht aan andere aspecten zoals bijvoorbeeld uw eet- en leefpatroon. Adviezen zoals bijvoorbeeld het matigen van koffie en alcohol of het volgen van yogalessen kunnen positief bijdragen aan het verminderen van uw overgangsklachten. Er wordt tijdens een behandeling gesproken over wat de overgangsfase voor u persoonlijk betekent op emotioneel of spiritueel vlak.  Wat veranderd er in uw leven met betrekking tot uw relatie, het gezin, werksituatie, uw rol als moeder, of als kind? Een heldere blik hierop kan helpen bij het relativeren van- en het beter leren omgaan met zaken als onbegrip, ergernis of onredelijke boosheid tijdens deze overgangsperiode. Veel vrouwen zijn hierdoor soms letterlijk verbaasd over zichzelf, en gaan zien hoe het ook anders zou kunnen. De meeste vrouwen merken dat ze binnen een aantal acupunctuur behandelingen minder vaak en minder heftig last hebben van de overgangsklachten, en ik ben ervan overtuigd dat dit niet alleen door de naalden komt.

Wetenschap

Dat acupunctuur een gunstig effect heeft op overgangsklachten zoals opvliegers was al eerder bevestigt in wetenschappelijk onderzoek[1],[2]. Maar nieuws is wel dat De Dutch Menopause Society (DMS) momenteel samenwerkt met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) aan nieuwe richtlijnen voor overgangsklachten.

[1] Baccetti SDa Frè MBecorpi AFaedda MGuerrera AMonechi MVMunizzi RMParazzini F. Acupuncture and traditional Chinese medicine for hot flushes in menopause: a randomized trial. J Altern Complement Med. 2014 Jul;20(7):550-7. doi: 10.1089/acm.2012.0499. Epub 2014 May 14.
[2] Chiu HYPan CHShyu YKHan BCTsai PS. Effects of acupuncture on menopause-related symptoms and quality of life in women in natural menopause: a meta-analysis of randomized controlled trials. Menopauze 2015 feb; 22(2):234-44 doi: 10.1097/GME.0000000000000260