Weerstand

Weerstand en acupunctuur? 

Word jij wel of niet ziek? Het lijkt veel te maken te hebben met je eigen weerstand.

Om zo goed mogelijk bestand te zijn tegen ziekte is het van belang om je weerstand zo optimaal mogelijk te houden. Dit kun je doen mbv acupunctuur! Als je weerstand sterk is, is de kans dat je besmet wordt namelijk kleiner en wordt je minder ernstig ziek. Maar wat is je weerstand eigenlijk?

Afweer of beschermende Qi

Volgens de Chinese geneeswijzen, waartoe acupunctuur behoort,  wordt het lichaam beschermd door iets dat bekend staat als de “Wei Qi”. De Wei Qi, of beschermende Qi, is vergelijkbaar met het immuunsysteem in de reguliere geneeskunde. Het fungeert als de eerste verdedigingslinie wanneer het lichaam wordt aangevallen door externe ziekteverwekkers. Als de Wei Qi sterk is, is het lichaam in staat bacteriën en virussen af te weren. Je kunt het zien als jouw weerstand.

Jouw weerstand

Iedereen krijgt bij de geboorte van zijn ouders een bepaalde dosis basisenergie mee, je natuurlijke erfenis. Je hebt geluk als je geboren bent met een sterke energie, want dat bepaalt mede je weerstand.

Naast deze basisenergie wordt jouw energie tevens gevormd door voeding en lucht. En hier heb je wel invloed op! Je kunt het vergelijken met een motor, die heeft ook de beste brandstof en lucht nodig om goed te draaien.

En ten 3e is je mentale kracht van groot belang voor je weerstand. Als je veel stress ervaart, wordt je zwakker en daardoor wordt je weerstand lager.

Hoe verbeter jij je eigen weerstand?

Je basis kun je niet veranderen, maar je kunt er zelf veel aan doen om je te wapenen tegen aanvallen van buitenaf door je weerstand te verhogen. Denk aan een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl bereik je door; gezonde voeding (zie mijn blog), voldoende rust, en voldoende beweging (blog). Dit alles zorgt voor een zo goed mogelijke balans in je lichaam.

Verder is het belangrijk spanning te vermijden. Er wordt soms een te groot beroep gedaan op ons aanpassingsvermogen en flexibiliteit, dat veroorzaakt stress. Tel wat vaker tot 10 of mediteer. Om je weerstand nog sterker te maken, kun je acupunctuur toepassen.

Helpt acupunctuur je weerstand te verhogen?

Acupunctuur kan de afweerfunctie van het lichaam reguleren en de energie versterken. Tegelijkertijd worden de onderliggende oorzaken van de ziekte behandeld.

Acupunctuur heeft onder andere effect op de maag en de miltenergie. Deze zijn verantwoordelijk voor de transport en transformatie van onze voeding. Dat zorgt voor een boost voor je immuunsysteem. Ook de functie van andere vitale functies kan verbeterd worden door acupunctuur. Zoals het versterken van de longen, welke meehelpt om een betere weerstand te krijgen tegen ‘indringers’ van buitenaf..

Wil je meer weten over hoe acupunctuur ook jouw weerstand kan versterken? Neem vrijblijvend contact op.

Ik wens je een goede gezondheid!