Rugklachten

Vier op de vijf volwassenen heeft weleens te kampen met rugklachten. De een heeft er eenmalig last van. Bij de ander is het een terugkerend probleem. In dat geval kunnen de klachten chronisch worden. Rugklachten hebben een grote invloed op ons dagelijkse functioneren. De rug is immers een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat. Als elke beweging pijn doet, kan het dagelijks leven vermoeiend en zwaar worden.

Er zijn veel vormen van rugpijn. De meest bekende zijn hernia en ischias. Zij hebben een duidelijke, lichamelijke oorzaak. Maar vaker hebben mensen last van zogenoemde aspecifieke rugklachten. Hierbij is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Sommige mensen ervaren een lichte, zeurende pijn, bij anderen is de pijn ondraaglijk. De pijn gaat vaak gepaard met spierkramp, stijfheid en uitstraling naar ander plaatsen.

Rugklachten ontstaan meestal door een verkeerde houding of door het maken van verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld zwaar en/of verkeerd tillen. Maar ook gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen kunnen tot rugklachten leiden. Verder kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.

Wat kan acupunctuur doen?

Tijdens de intake zal ik uitvoerig ingaan op de aard en de plek van de pijn. Het kan namelijk zijn dat de rugpijn voorkomt uit energieblokkades elders in uw lichaam. Lage rugklachten kunnen vaak in verband worden gebracht met bijvoorbeeld de nierenergie. Acupunctuur kan niet alleen de pijn bestrijden en de spieren ontspannen maar ook de oorzaak van de klachten aanpakken. Doordat uw energiehuishouding weer in balans gebracht wordt, zullen ook bijkomende klachten, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid of vermoeidheid, snel verdwijnen. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.