Frozen Shoulder

De term ‘frozen shoulder’ wordt gebruikt om een verscheidenheid aan klachten te beschrijven die pijn en een beperking in de beweeglijkheid in het schoudergewricht veroorzaken . Een ‘frozen shoulder’ (adhesieve capsulitis) is het resultaat van een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor kan er een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden, wat tot flink pijnlijke en langdurige klachten kan leiden.

De leeftijd waarop de meeste patiënten met een  ‘frozen shoulder’ worden gezien ligt tussen de 40 en 60 jaar. De gangbare behandeling voor een ‘frozen shoulder’ bestaat uit pijnstillers en vaak ook bewegingsoefeningen bij de fysiotherapeut.  Maar bij ‘frozen shoulder’ is vaak erg veel pijn. Met een zeer pijnlijke schouder is het moeilijk bewegen. Daarom is het beter eerst iets aan de pijn te doen, en dan pas te starten met bewegen.

Acupunctuur

Acupunctuur kan goed helpen bij pijnvermindering en functieverbetering bij ‘frozen shoulder’. Hiervoor worden kleine naalden gezet op bijvoorbeeld de enkels en tegelijkertijd mag u de schouder  bewegen. Vaak zien we al tijdens de behandeling dat de pijn verminderd en het bewegen makkelijker wordt.

Wetenschap

Wetenschappelijke studies laten zien dat mensen met een ‘frozen shoulder’ die behandeld worden met een combinatie van acupunctuur en bewegingsoefeningen significant beter vooruitgaan dan mensen die alleen bewegingsoefeningen krijgen [i]. Niet zo vreemd want pijnvermindering is het begin van de genezing.

[i] Sun KO, Chan KC, Lo SL, et al. (2001). Acupuncture for frozen shoulder. Hong Kong Medical Journal 7(4):381-91.