Zwangerschap

Het is zover; je bent zwanger! Een heerlijke periode breekt aan waarin jullie je voorbereiden op de komst van jullie kindje. Toch is zwanger zijn niet voor elke vrouw een tijd van rozengeur en maneschijn. Veel vrouwen hebben last van zwangerschapskwalen die het dagelijkse functioneren moeilijk maken. Dat is jammer want zwanger zijn, is een hele bijzondere periode in je leven. Acupunctuur kan helpen om tijdens de zwangerschap in balans te blijven.

Een grote verandering

Tijdens een zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Je hormoonhuishouding verandert en dit kan allerlei typische zwangerschapsklachten veroorzaken. De meest voorkomende zijn misselijkheid, vermoeidheid, lage rugpijn, brandend maagzuur en vocht vasthouden. Ook in emotioneel opzicht kan er veel veranderen: veel vrouwen voelen zich kwetsbaarder en minder stabiel. Als het goed is, gaan deze klachten na een tijdje over. Dat is echter niet altijd zo. Soms worden de klachten zo heftig dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Medicijnen zijn vaak geen optie, vanwege de bijwerkingen, of omdat ze helemaal niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap.

Wat kan acupunctuur doen?

Met acupunctuur worden zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandeld. Een behandeling is erop gericht de energiebalans in je lichaam te herstellen. Ook wordt de hormoonhuishouding weer in evenwicht gebracht. Daarnaast kunnen ook specifieke klachten worden aangepakt, zoals;

misselijkheidzwangerschapsjeuk
maagklachtenobstipatie
hoofdpijn/migraineharde buik
rug- en bekkenpijnhoge bloeddruk
extreme vermoeidheidangst- of paniekaanvallen
oedeem/vocht vasthoudendreigende miskraam of miskraamverleden
slaapproblemen

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten.

Stuitligging of een bevalling die uitblijft

Wanneer een baby in stuitligging ligt, wordt de baby meestal gehaald dmv een keizersnede. Acupunctuur/moxatherapie kunnen ervoor zorgen dat de baby weer goed gaat liggen. Moxatherapie is een warmtebehandeling op je kleine teen. Na 1 instructieafspraak kunnen jullie het eenvoudig thuis uitvoeren.
De kans op succes is het grootst als de behandeling rond de 33 à 34 weken wordt gestart. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de kans dat de baby draait 25% groter is met behulp van Moxa vanaf de 34ste week, dan wanneer geen Moxa wordt toegepast. Acupunctuur kan ook worden ingezet om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten.