Herfst in de Chinese geneeskunde

Het wordt herfst, de dagen worden korter, de bladeren krijgen prachtige kleuren om er vervolgens af te vallen en de temperatuur daalt. In harmonie leven met de natuur, en meebewegen met het ritme van het jaar  is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) de beste manier om gezond en fit te blijven. In  de TCG komt de herfst overeen met het element Metaal.

Metaal

Bij het Metaal element horen kwaliteiten als; ‘naar binnen keren’, ‘voorbereiden op de winter’, ‘loslaten wat niet meer van waarde is’, ‘afscheid nemen’, maar ook ‘structuur aanbrengen’, ‘controleren’,  en ‘kwaliteit’. De organen die bij het Metaal element horen zijn de Longen en Dikke Darm. De Longen halen energie uit de lucht en verspreiden deze in het lijf. Ze halen daarmee ‘zuivere’ en ‘heldere’ energie naar binnen, en scheiden weer uit via de huid. De Dikke Darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is (of zorgt voor verstopping als hij niet goed werkt). Zo wordt ook op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. Deze twee bewegingen moeten steeds met elkaar samenwerken om optimaal te functioneren. Het loslaten maakt ruimte voor iets nieuws.

Wat u zelf  kunt doen

Zelf kunt u ook iets doen om uw Metaal element goed in balans te houden.

Een mooie herfstwandeling is goed om frisse lucht in ademen en zo de longen te versterken, maar ook ademhalingsoefeningen of yoga behoren tot de mogelijkheden.

Ook ons voedingspatroon moeten we weer aanpassen in de herfst. De koude rauwe salades mogen in de kast blijven en de (seizoens)stamppotjes en warme kruiden zoals kruidnagel en kaneel mogen juist extra vaak op het menu staan. Knoflook, gember en ui zijn goed als ‘natuurlijke antibiotica’, ze versterken de weerstand. En ook warme soep, of warme (gember)thee beschermen je tegen koude klachten. En drink voldoende (warm) voor een optimale vochtbalans.

Het loslaten heeft betrekking op onverwerkt verdriet of vervelende dingen waar je mee blijft zitten. Maar daarnaast is ook letterlijk opruimen en nieuwe structuur aanbrengen (in huis of in je plannen) een goed moment om in de herfst te doen. Weggooien wat je niet meer nodig hebt, en ruimte maken voor iets nieuws.

Acupunctuur

Mochten bovenstaande tips u niet voldoende helpen om fit en gezond de herfst door te komen denk dan aan acupunctuur. Acupunctuur is een effectieve manier om uw energiebalans te behouden of te herstellen waardoor uw afweersysteem versterkt en uw vermoeidheid voorkomen wordt of verdwijnt.