Prikkelbare darmsyndroom? Lees hier hoe acupunctuur kan helpen.

Acupunctuur prikkelbare darm syndroom
Prikkelbare darmsyndroom (PDS) vroeger ook wel spastische darm genoemd, is de meest voorkomende chronische darmstoornis in Nederland (10-15%).

Acupunctuur en het prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn een goede combinatie. PDS wordt regelmatig in de acupunctuurpraktijk behandeld. Als je last hebt van PDS heb je waarschijnlijk een verzameling van klachten. Bijvoorbeeld buikpijn, kramp, winderigheid, een opgeblazen gevoel, en/of een abnormale stoelgang. PDS is een stoornis van de darmen, maar zónder een aanwijsbare structurele afwijking. De klachten keren vaak terug. PDS leidt tot vele huisartsbezoeken, afwezigheid op het werk, en geeftt een verhoogde kans op depressies. PDS wordt in verband gebracht met hoge kosten voor zowel de gezondheidszorg, als voor de maatschappij. 

De oorzaak van PDS is onduidelijk, maar zenuwen in de darmen lijken overgevoelig bij mensen met PDS. De klachten worden meestal uitgelokt door stress of (verkeerd) eten. De wetenschappelijke literatuur suggereert dat medicatie slechts een beperkt voordeel oplevert bij PDS (Akehurst 2001).

Gelukkig kan acupunctuur helpen!

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur bij het prikkelbare darmsyndroom goed werkt bij de volgende klachten:

  • Verminderen van pijn (Pomeranz 1987).
  • Regulering van de beweeglijkheid van het maag/darmsysteem (Yin 2010, Chen 2008).
  • Verhogen van de sensorische drempel van de darm, waardoor klachten minder optreden (Xu 2009, Ma 2009, Tian 2008, Tian 2006, Xing 2004).
  • Acupunctuur activeert het parasympatische zenuwstelsel, welke een reactie van ‘rest and digest’ ofwel ontspanning van de darmen geeft. (Schneider 2007b).
  • Vermindering van angst en depressie (Samuels 2008). Acupunctuur verhoogt de serotonine en endorfine waarden welke helpen om negatieve stress te bestrijden. (Han 2004).
  • Er is consistent bewijs dat acupunctuurbehandelingen zowel de PDS klachten als het algemeen welbevinden verbeteren (Anastasi 2009, Trujillo 2008, Reynolds 2008, Schneider 2007b, Xing 2004, Lu 2000). Echter is er ook discussie over in hoeverre het effect mogelijk placebo gerelateerd is (Lembo 2009, Schneider 2007a, Lim 2006, Forbes 2005).
Is acupunctuur veilig?

Het is veilig en effectief om acupunctuur in te zetten bij PDS.  Het kan ook probleemloos worden gecombineerd met westerse, reguliere behandelingen.

Wil je meer weten over acupunctuur voor jouw buikklachten? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.