Hooikoorts en acupunctuur

acupunctuur-hooikoorts

Hooikoorts (niesbuien, hoesten en geïrriteerde ogen en moeheid) kan goed behandeld worden met acupunctuur. Deze klachten kunnen optreden als gevolg van een allergische reactie op stuifmeel of pollen van bommen, planten en grassen. Vaak worden medicijnen voorgeschreven om deze klachten tegen te gaan, maar helaas bieden deze niet altijd de gewenste oplossing. Daarbij kunnen medicijnen vervelende bijwerkingen hebben. Onder andere sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond/neus en keel komen regelmatig voor. Deze lastige bijwerkingen doen mensen vaak besluiten om naar een acupuncturist te gaan. Acupunctuur vermindert niet alleen de klachten maar verbetert ook de weerstand en de kwaliteit van leven.

Acupunctuur

Door acupunctuur wordt de energiestroom in het lichaam gereguleerd en in balans gebracht. Bij hooikoorts is de behandeling erop gericht het afweermechanisme van het lichaam te versterken. Acupunctuur werkt zowel bij de acute- als bij chronische vorm van hooikoorts. Meestal zijn na zes behandelingen de klachten aanzienlijk verminderd of zelfs geheel verdwenen. Nog beter is het om preventief met acupunctuur te starten voordat het hooikoortsseizoen begint.

Wetenschap

In een systematische review uit 2015 (2 grote multi-centre RCT’s, 3 vergelijkende onderzoeken van acupunctuur versus medicatie, en een kosten-effectiviteitsstudie) werd geconcludeerd dat er kwalitatief hoogstaand bewijs is voor de effectiviteit en doeltreffendheid van acupunctuur bij hooikoorts en dat acupunctuur zowel veilig als kosten-effectief is [1].

In een ander onderzoek, een grote meta analyse, werd geconcludeerd dat acupunctuur een veilig en valide behandeloptie is voor patiënten met hooikoorts. [2]

Wilt u informatie of een afspraak maken? Neem contact op.

[1]Taw MB, Reddy WD, Omole FS, Seidman MD. Acupuncture and allergic rhinitis. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2015 Jun;23(3):216-20.

[2] https://journals.sagepub.com/doi/10.2500/ajra.2015.29.4116