Stress gerelateerde klachten

Stress

Ieder mens is uniek, ook in zijn vermogen om zich aan te passen aan stress, zowel lichamelijk als emotioneel. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct met verhoogde spanning, of stress. Dit houdt ons scherp, vergroot het concentratievermogen en we presteren beter. Deze vorm van stress is gezond, en hoort bij het leven. Maar als we te veel of te vaak met stress te maken krijgen wordt het moeilijker om weer te ontspannen, en lopen we kans om overspannen te raken.

Acupunctuur

In de Chinese geneeswijzen, waaronder acupunctuur valt, worden emoties als één van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekte gezien. Sterke, langdurige en vooral ook onderdrukte emoties verstoren het natuurlijk stromen van energie in ons lichaam en veroorzaken spanning of stress. In de acupunctuur maken we onderscheid tussen 5 basisemoties. Elke emotie heeft zijn eigen beweging in het lichaam. Zo is woede naar buiten gericht. Woede maakt dat we uithalen naar de wereld om ons heen. Verdriet daalt. Het maakt dat we ons somber voelen, we laten het hoofd hangen en trekken ons terug in een hoekje waar niemand ons ziet. Angst verkrampt of in het ergste geval verlamt. Vreugde is stralend als de zon. De klassieke acupunctuur ziet zorgen ook als een emotie, omdat het de vrije stroom van energie blokkeert. Als we continu zorgen hebben, voelen we ons rusteloos, nerveus of gespannen.

Behandeling

Een acupunctuurbehandeling bij stress richt zich op het balanceren van de geblokkeerde energie in lichaam en geest, waaronder ook de emoties vallen. De spanning wordt minder en vervolgens neemt de eigen kracht en weerstand van het lichaam toe. Als u weer kunt vertrouwen op uw eigen kracht, zullen blokkades minder snel ontstaan en heeft u dus minder last van stress.