Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom (PDS) werd vroeger ook wel spastische darm genoemd, en is de meest voorkomende chronische darmstoornis in Nederland. PDS omvat een verzameling van symptomen, zoals buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, en abnormale stoelgang. Het is een functionele stoornis van de darmen, zonder een aanwijsbare structurele afwijking.

Vrouwen hebben 2-3 keer vaker kans, mede gedurende de menstruatieperiode om PDS te ontwikkelen. Factoren die PDS kunnen veroorzaken zijn mogelijk een slechte voeding, emotionele stress, het gebruik van laxerende middelen, of herhaalde diarree als gevolg van infecties. Het is een chronische, terugkerende stoornis, welke geassocieerd wordt met aanzienlijke kosten zowel voor de gezondheidszorg, maar ook sociaal en economisch.  PDS leidt tot vele huisarts bezoeken en afwezigheid op het werk. Daarnaast wordt PDS in verband gebracht met een verhoogde kans op depressies.

De oorzaak van PDS is onduidelijk, maar het schijnt dat zenuwen in de darmen overgevoelig zijn bij mensen met PDS, waardoor de darmspieren reageren, hypo- of hyperreactief. Er ontstaat pijn, kramp, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of obstipatie. De symptomen worden meestal uitgelokt door stress of eten. Systematische Reviews in de wetenschappelijke literatuur suggereren dat conventionele medicatie slechts een beperkt voordeel opleveren bij PDS  (Akehurst 2001).

Hoe kan acupunctuur helpen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur verbetering kan brengen voor PDS klachten.

  • Vermindering van Pijn (Pomeranz 1987).
  • Regulering van de beweeglijkheid van het maag/darmsysteem (Yin 2010, Chen 2008).
  • Verhogen van de sensorische drempel van de darm, waardoor klachten minder optreden  (Xu 2009, Ma 2009, Tian 2008, Tian 2006, Xing 2004).
  • Acupunctuur activeert het parasympatische zenuwstelsel, welke een reactie van ‘rest and digest’ ofwel ontspanning van de darmen geeft. (Schneider 2007b).
  • Vermindering van angst en depressie (Samuels 2008). Acupunctuur  verhoogt de serotonine en endorfine waarden welke helpen om negatieve stress te bestrijden. (Han 2004).

Er is consistent bewijs dat acupunctuurbehandelingen PDS en algemeen welbevinden verbeteren (Anastasi 2009, Trujillo 2008, Reynolds 2008, Schneider 2007b, Xing 2004, Lu 2000), hoewel er ook argumenten zijn over in hoeverre het effect placebo gerelateerd is (Lembo 2009, Schneider 2007a, Lim 2006, Forbes 2005). Dit blijft echter een vermoeden aangezien er geen juiste placebo/sham interventie is om dit nader te onderzoeken.

Acupunctuur kan veilig en effectief worden gecombineerd met westerse, reguliere behandelingen en ook met andere therapieën. Aanvullend kan de acupuncturist advies geven over leefstijl en/of voeding. Ook het aanleren van coping strategieën, welke een positieve invloed kunnen hebben op zowel het algemeen welbevinden als op de PDS klachten, komt aan bod. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.